L'any de la Unió

BANDA UNIÓ MUSICAL DE SANTA POLA
35 anys de música d’orquestra de vents a Santa Pola 

La tradició bandística a la nostra localitat es remunta al segle XIX. Hi ha constància documental d’una primera banda de música pels volts de 1860. Agrupacions amb el nom de la Santa Cecília o de la Constància, han acompanyat de manera intermitent la vida musical de Santa Pola. I, també, ho han fet grans personatges il·lustres que han dut arreu el nom del nostre poble: José Alfosea Pastor, Manuel i Ángel Quislant, Tomás Aldeguer... Un meritòria tradició que recollirà la nostra agrupació.

La Unió Musical de Santa Pola és un projecte musical que va nàixer en 1978. Des d’aquell moment ha format part inseparable del paisatge sonor del nostre poble. La popularment coneguda com a “vespra del dia de Lorito” –el 7 de setembre– de 2013, ha complia 35 anys. París, València, Madrid, Ponteareas, San Lorenzo de Coruxo, Alacant, Elx, Calp, Catadau... són només alguns dels punts geogràfics on hem dut la nostra música. En senyals digitals i analògiques de televisió i ràdio hem arribat molt més lluny. Hem eixit a l’aire de Ràdio Nacional d’Espanya i ens han dedicat monogràfics la sèrie “Una música, un poble” –emesa una i altra vegada per televisió valenciana– i el programa de Ràdio 9 “El vent de la música”.

El treball de l’agrupació no es limita a la tasca d’assajos amb el director titular. Constantment, cada temporada, es col·labora amb diferents artistes de diferents disciplines. El Cor Cantabile ens acompanya en grans vetlades simfònico-corals. Diferents solistes vocals ens han fet protagonitzar grans nits d’èxit. I també solistes instrumentals, directors invitats, pianistes, guitarristes, músics de corda s’han mesclat dins el grup amb una interessant aportació tímbrica. També la dansa ha tingut un paper molt especial.

La temporada de la nostra agrupació comença a la tardor. Un moment especial per recollir els nous músics i aprofundir en la germanor del grup. I moment ideal, també, per donar eixida a tots els grans projectes. L’hivern és l’época de Nadal i el moment on els xiquets es converteixen en el públic ideal de la nostra programació.

Més endavant, en març, arriba mig any i comença la temporada de moros i cristians. Per temps de Pasqua, amb les eixedes tradicionals de setmana santa, és el moment propici per començar a eixir al carrer, visitar altres localitats, i preparar intensament l’estiu. Moment per actuar al nostre auditori favorit: el nostre castell, on podem fer música per a una gran audiència. Finalment, les festes suposen, per als músics, huit dies sense parar. I immediatament després, un temps per a començar a pensar en els nous projectes. Des de fa uns anys, la nostra agrupació, en la seua creença ferma d’obrir-se a nous públics i d’agradar a tot el món, ha estrenat diferents projectes monogràfics i temàtics. Paraula, imatge i foc són alguns dels ingredients que intentem aportar a cada nou repte musical. El nostre bagatge compta ja amb els espectacles humorístics de mig any “el síndrome de la chilaba”. Els dedicats als xiquets “Erase una vez...” i “Erase otra vez...”. La vetlada cinèfila en “El séptimo arte”. Els esdeveniments històrics amb el “Salve, rei!”. Viatjàrem als tròpics en “Aquellas músicas del sur” i exploràrem altres cultures amb “La veu de les nacions”.

Fórem orquestra simfònica en “Oberturas: una aproximación al repertorio orquestal”. Tres espectacles conformen la millor targeta de presentació de la nostra agrupació: Color, de 2007, Música, de 2010 i el piromusical que va celebrar el nostre 25é aniversari: la llum del so.

Cada any, cercant de fer coses noves. Amb la innovació, l'originalitat i la qualitat artística com a elements fonamentals del nostre projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada